Konkurranse 2018

NAJDs designkonkurranse 2018.

Vinneren ble kåret på årsmøtet 14.juni 2018 og juryen bestod av Marianne Bergskaug, Mariella Yakubu, Vera Bublyk, Mari Sahlgaard Johanson og Elisabeth L.Due. 

Vi ønsker å gratulere Ina Gravem Johansen med hennes førsteplass i årets designkonkurranse “Oss to, sammen”.

-Oss to, sammen-
Jeg har laget to gifteringer i 925 sølv, hver av ringene er 5 mm brede, høyglanspolerte og med et stilrent, skulpturelt og moderne formspråk. Ut over disse likhetsrekkene er ringene helt ulikt bygget opp.
Men når de to ringene legges inntil hverandre utgjør de formen av en klassisk slepet diamant. Jeg har lekt med diamanten som symbol på ekteskap evig kjærlighet.
Jeg har tittelert arbeidet «Forever Individuals». Med dette ønsker jeg å fremheve at to individer som går sammen i et ekteskap kan velge å verne om hverandres individualitet. Forskjellighet kan skape et større bilde, en ny form.
Dette arbeidet antyder at den holdbare kjærligheten styrkes gjennom at individene får vekstmuligheter på egne premisser i stede for at likhetene dyrkes. Gjensidig forpliktelse og samhørighet kan komme gjennom at begge parter føler seg sett og respektert.
Dette er også poengtert gjennom tittelen. Den spiller på en klassisk formulering av gravert skrift i vigselringer: «Evig din». Denne formuleringen finner jeg er nesten provoserende underkastende. Begynner man et ekteskap med å erklære seg selv som noen andres eiendom, er det vanskelig å blomstre som kreativt individ i forholdet. Jeg tror det moderne mennesket kan føle seg kvalt og begrenset av en slik formulering.
Etterhvert som individets frihet har økt både gjennom likestilling og økonomisk uavhengighet, har også forventningene om selvrealisering økt. Som en konsekvens av dette ligger det en føring i samtiden om at frihet til vekst og utvikling er viktig,- også i ekteskapet. Det er gjennom gjensidig respekt man håper å nå den klassiske drømmen om den livslange kjærligheten som diamanten representerer.
«Forever Individuals» forsøker å speile samtidens forventninger til ekteskapet.

Andreplassen gikk til Josephine Ryan

Jeg har valgt å lage et sett ringer inspirert av norsk natur. Jeg har formet ringer i voks, og smeltet fast biter av bark på de. Jeg tok med meg verktøy og en bærbar vokspenn ut i skogen og arbeidet med barkteksturen, i en kombinasjon av mønster jeg skapte og biter av ekte bark.
Barken på begge ringene kom fra det samme treet. De har vokst sammen, og hører sammen. De som skal bære ringene har vokst hver for seg, og kommer så sammen, og blir ett.
Bladene er skulpturert for hånd for å ligne på bjørkeblader. Jeg gikk nylig forbi et lite bjørketre som vokste rett ut av fjellveggen, og følte at bjørka er et godt symbol på styrke, og det å klare å vokse til noe stort og vakkert til tross for vanskelige omstendigheter.
Ringene er støpt i 585 palladiumshvittgull og 585 gultgull. Støpingen fikk jeg hjelp til. Jeg loddet så bladene på ringene, polerte nøye, og fattet en liten diamant i den ene ringen.

Tredjeplassen gikk til Siw Skalsbakken 

Gifteringene “Livets hav”: Begge ringer er laget i 925 sølv.
Selve hovedformen på ringen er svakt buet. Dette symboliserer livets opp- og nedturer, men også bølgene på “Livets hav”. Når du har en ring alene vises en båtform på ringen. Båten symboliserer livets båt. Når de to ringene settes sammen danner de en hjerteform som symboliserer to som seiler på reise sammen gjennom livet.

Vi ønsker også å takke alle som tok seg tid til å delta i konkurransen.

God sommer!

 

 

KONKURRANSE 2018

Foto: Sabina Rahimova

Designkonkurranse 2018: Oss to, sammen.

Design og lag et sett med gifteringer. Årets konkurranse heter «Oss to, sammen» og vi ønsker å se din kreative tolkning av gifteringer. De to ringene skal gjennom design representere to forskjellige individer som blir forent. Med andre ord, ringene kan være forskjellige, men de må ha en sammenheng enten det er igjennom materiale eller konsept. Du kan selv velge materialer og det trenger ikke være funksjonelt. Vi ser etter en god kombinasjon kreativitet, god utførelse og spennende konsept.

Ditt bidrag sendes inn digitalt og må inneholde bilder i god kvalitet, samt en av beskrivelse av verket. Man må være medlem av NAJD for å delta i konkurransen. Send inn ditt bidrag til info@najd.no, merk konkurranse. Premien er 5000,- og ett års personlig medlemskap i NAJD.

Vinneren blir kåret på årsmøtet 14.juni.

Frist 17.mai 2018

designkonkurranse 2018 najd

 

 

 

 

NAJD Designkonkurranse 2017

Ulven har blitt mye omtalt den siste tiden, og den er elsket og hatet. Vi ønsker å se et smykke med din tolkning av ulven. Du kan selv velge materialer og konsept, men smykket må være funksjonelt. 

Ditt bidrag sendes inn digitalt og må inneholde bilder i god kvalitet, og en beskrivelse av det du har laget. Skriv også hvorfor nettopp ditt bidrag bør vinne. Man må være medlem i NAJD for å delta i konkurransen. 

Send til info@najd.no, merk konkurranse. Premien er 5000,- og et års personlig medlemsskap i NAJD: 

Svarfrist 17.mai 2017.

Vinneren blir kåret på årsmøtet i juni. Lykke til!

 

NAJD Designkonkurranse 2016

Årets designkonkurranse markerer Kongeparets 25-års jubileum, og oppgaven var å lage hodepryd inspirert av Deres Kongelige Høyheter. Konkurransen er åpen for medlemmer av Norwegian Association of Jewellery Designers. Juryen besto i år av Astrid Haakonsen, Nina Vinje, Mariella Yakubu og Paul Gude Deberitz.

Vinner: NORDLYS, Gullsmed Merete Mattson

Tiara konkurranse 2016 001

Mitt konkurransebidrag ble en tiara basert på en blanding av smykker  jeg allerede har i min kolleksjon og tanke om det vår Dronning står for. Dronning Sonja er opptatt av og veldig glad i den norske naturen, og da spesielt fjellene, som hun går i så ofte hun kan. Derfor ble valget  “Stetind” Norges nasjonalfjell som midtelement i tiaraen. Som står som en solid og trygg bauta i naturen (som Dronning Sonja står for trygghet og tilstedeværelse).

Nordlyset flammer/bølger seg på himmelen over fjellene med et stjernedryss av diamanter. Nordlyset er alltid i bevegelse og fasinerer med sin av og til duse rolige bevegelse over himmelen og andre ganger intenst med en fantastisk energi. Nordlyset er noe av det som tiltrekker mest turister til Norge på vinterstid. Flere fly fra hele verden lander hver dag i Tromsø med bl.a. Japanere som ønsker å få et glimt av Nordlyset. Vakker natur er det som kjennetegner Norge mest, ute i værden.

Vi har et kongepar som er tilstedeværende, engasjert, fantastiske ambassadører og godt vertskap. Tiaraen symboliserer kjærligheten til naturen og den spektakulære naturen og naturfenomenene vi har i Norge. Jeg har også mansjettknapper med nordlys til Kong Harald.

Tiaraen er produsert for hånd i 925 sølv med 11 diamanter (kjøpt hos Norsk Edelmetall – fra legale kilder som ikke er innblandet i konflikter, og er i henhold til FNs resolusjon).

Designet og produsert av
gullsmed Merete Mattson
Sjøgata 4
8640 Hemnesberget
gulllblom@online.no

2. Plass: Norsk natur, Siw Løvlie Skalsbakken

tiara norsk natur

3. Plass: Skogsdronning, Ina Gravem Johansen

TiaraIGJ